För din övervägande: Marvel’s Ka-Zar: Savage Dawn

Detta inlägg är inlämnat under:

Hemsida höjdpunkter,
Intervjuer och kolumner

Robert Greenberger

av Robert Greenberger

Ka-Zar har alltid lidit som en fattig mans Tarzan, någonsin för att han följde Jungle King med 24 år på sidorna i Martin Goodman Pulps. Han övergick kort till serier under de snabba seriedagarna och försvann sedan tills Stan Lee och Jack Kirby osannolikt återupplivade honom på sidorna till X-Men på alla platser.

Sedan dess har han varit en populär gäststjärna och har rubriken olika soloserier, ingen av dem som varade hemskt länge. Som ett resultat har det varit få minnesvärda körningar med ett undantag. I tre år var Kevin Plunder något annat än en Imitation Ape-man, men var en smart, sofistikerad och rent rolig äventyrare, som skyddade det vilda landet och blev förälskad i Shanna, den blonda hon-devilen, själv som har rötter som går tillbaka till Will Einsers Sheena, drottningen av djungeln.

Ka-Zar: Savage Dawn

Ka-Zar och Shanna, åtföljd av Sabretooth-tigern i Zabu, rubriken den betydligt underskattade Ka-Zar Savage. Skrivet av Bruce Jones med konst av Brent Anderson, var det ett försök att göra något annat med miljön och det lyckades något. Slutligen samlas dessa berättelser med de första fem numren som anländer som Ka-Zar: Savage Dawn.

Louise Jones var en nyanlända redaktör på Marvel och fick Ka-Zar som en karaktär i behov av en serie för att skydda sitt varumärke. När hon kom från Warren Publishing hade hon en annan Rolodex än många av Marvel -redaktörerna och räckte till nykomlingen Brent Anderson för att illustrera serien och tittade sedan till sin tidigare kollega, Bruce Jones, för att skriva serien. Al Williamsons assistent, Carlos Garzon, fick blinkande ansvaret och fick Anderson att se riktigt bra ut.

Jones berättade för Ka-Zar-experten Mike Aragona i baksidan! “,” I grund och botten vad jag fick på Ka-Zar-projektet var att hans och Shannas miljö var “förlorad”, primitiv och hade rester från förhistorisk tid. Jag valde Pangea eftersom det var en riktig plats, en superkontinent som fanns under Paleozoic och Mesozoic Eras för cirka 25 miljoner år sedan. Allt detta var från Alfred Wegeners teori om kontinental drift. Vad Marvel ville ha var dinosaurier och Sabretooths, även om de två arterna inte samexisterade i verklig historia. De brydde sig inte riktigt om vad jag skrev och Brent drog så länge det var spännande och visuellt romantisk. Varken Louise Jones eller jag hade stort intresse av att producera en andra klass Tarzan, så det var så denna så kallade Urbane élan i Ka-Zars karaktär kom till. Med andra ord, en smart, till och med intellektuell man som helt enkelt valde att gå omkring i ländduk och jaktkniv och leva (olagligt, kan jag lägga till) i djungeln med en krökande blondin. ”

Ka-zar Savage #2

Aragona skrev: ”Efter tre års tystnad introducerades läsarna till en ny, mycket mer ‘mogen’ ka-zar. Brooding, introspektiv, ibland en liten nederlag, detta var verkligen en karaktär återfödd. Han hade nu ett djup hittills osynligt och fansen älskade det! Ka-Zar Savage #1 slutar med en fantastisk bang när Ka-Zar kommer ansikte mot ansikte med “reglerna” för en civilisation där han aldrig kommer att passa in, och han inser att det är bäst att leva “vild” och vara sant för dig själv än att leva i en värld av riktlinjer och överensstämmelse som bara slutar kväva dig.

“Serien tycktes handla mycket mer om att dela en insikt eller växa en karaktär än att bara” berätta en historia. “Det fanns en social kommentar eller en reflektion/kontemplation av livet som pågår mellan panelerna på de magiska sidorna.”

Jones tenderar att ge all kreditrapport för seriens blygsamma framgång till Anderson, men egentligen, de två matade varandra och Louise Jones (mest känd idag som Louise Simonson) visste att hålla sig ur deras väg och skydda dem från redaktören -I-Chief Jim Shooters beryktade inblandning.

”Jag handlade om dialog och relationer då, resten var ganska mycket fönsterförband. Och när du har en fönsterbyrå som Brent, ja, du kan inte förlora, ”sa Jones i intervjun. Han avslöjade också att han efter den första utgåvan skrev det med okrediterad April Campbell, som var hans partner och partner på sina projekt. (Efter denna körning fortsatte alla tre att skapa de fantastiska Somerset Holmes för Pacific Comics.)

Ka-zar Savage #3

Campbell berättade för Aragona, ”Eftersom Ka-Zar inte hade varit en hitkaraktär på en tid, sa Weezie till Bruce att han kunde göra vad han ville, så vi satte oss på en [Spencer] Tracy och [Katharine] Hepburn-förhållandet för de två dem och kastade in mycket humor. Det var en spräng att skriva! Och naturligtvis tolkade Brent karaktärerna perfekt! ”

Anderson var glad över sin körning på boken och den visade på varje frodig sida. Han noterade att det vid tidpunkten för släppet var ett av de sällsynta fall där män kunde dela en komiker med sina flickvänner och de blev anslutna. Å andra sidan den romcom byplAy mellan hjältarna varade aldrig utöver deras samarbete. Han sa till Aragona, ”Bruces intemperata syn på karaktären var av fantastiskt intresse. Ka-Zar hade äntligen en personlighet, ifrågasatte eftersom han var hans existens och antydde i större världen. Det räckte inte längre för att Kevin Plunder skulle vara toppen av livsmedelskedjan och uttrycka sin överlägsenhet genom den vilda förbättringen av det lokala djurlivet.

”Min erinring är att vårt tag på Ka-Zar ganska mycket inte väl mottaget av tjurpen. När vi lämnade serien, som jag minns, förstörde andra författare därefter platsen och så mycket av kontinuiteten som de kunde! Det är kanske anledningen till att ingen Ka-Zar-samling någonsin har kommit. Marvel skulle precis så snart glömma det hela någonsin har hänt! ”

Tack och lov har det kommit ihåg och moderna läsare kan hitta en pärla i en serie där karaktären trumfade plot men handlingskvotienten förbises aldrig.

Inköp

Ka-Zar: Savage Dawn SC

Klassiska omslag från Grand Comics -databasen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.